Na de bevalling wordt de nachtslaap verstoord door het slaapritme van de baby, vooral als er borstvoeding wordt gegeven. Dit slaapritme is opgebouwd uit vele korte slaapperioden die onderbroken worden door waak om te eten. Vaak leidt dit tot slaperigheid overdag bij de moeder. Zij kan dan ook het beste proberen te slapen als het kind dat ook doet, ook ’s middags.
Prolactine: wat doet dit hormoon?
Prolactine is een zwangerschapshormoon. Je lichaam begint dit hormoon tijdens je zwangerschap al aan te maken, maar het speelt vooral een rol bij het op gang komen van de borstvoeding. Tijdens de borstvoeding komt oxytocine vrij. Er wordt wel gezegd dat er bij alles wat als aangenaam of als plezierig wordt ervaren, oxytocine vrijkomt. Een oxytocinepiek zorgt voor een gevoel van welbehagen en ontspanning. Als die piek wegvalt, kan dat voor een minder opgewekt gevoel zorgen tot zelfs een postnatale depressie. Dit kan dan ook zeker invloed hebben op je nachtrust.
Meer informatie
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of zoek je aanvullende informatie over Prolactine? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.