Veel vrouwen hebben last van slapeloosheid in de overgang. De lichamelijke en hormonale veranderingen die in het lichaam gebeuren kunnen de slaapkwaliteit zeker beïnvloeden. Opvliegers verstoren je nachtrust, en soms kom je überhaupt niet goed in slaap. De overgang kan ook in het dagelijks leven een behoorlijke invloed hebben, bijvoorbeeld in je stemming en relatie. Deze stressfactoren hebben allemaal een negatieve impact op de kwaliteit van je nachtrust. Wat kun je er aan doen? In deze blog geven we je een aantal tips om iets beter te slapen in de overgang.
Houd de kamer koel
Een van de klachten waar je vrouwen het meest over hoort tijdens de overgang is nachtzweten, ook wel opvliegers. Omdat de hormonen van slag zijn, denkt het lichaam soms dat het warmer is dan het eigenlijk echt is. Je lichaam begint te transpireren omdat het wil afkoelen. Alhoewel het niet gevaarlijk is, is het wel heel erg vervelend. Om goed om te kunnen gaan met deze overmatige transpiratie is een koude en goed geventileerde slaapkamer erg belangrijk. Zorg bijvoorbeeld voor een airconditioner en kies voor katoenen nachtkleding. Het kan ook helpen om in deze fase van je leven te kiezen voor een matras en dekbed die beter ventileren en vocht absorberen. Denk bijvoorbeeld aan een pocketveringsmatras en een donzen dekbed. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt. Tijdens het transpireren verliezen we een boel vocht, maar we hebben ook juist hydratatie nodig om ons lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is daarom belangrijk om goed te blijven drinken om dehydratatie te voorkomen.
Ondersteuning voor je hormonenbalans
Tijdens zowel de menstruatie cyclus en de overgang schommelt ons lichaam constant met de hormonenbalans. De disbalans tussen de hormonen oestrogeen, wat belangrijk is voor diepe slaap, en het hormoon progesteron, die zorgt voor herstel en slaperigheid, is vooral lastig. Wanneer we ons 40e levensjaar naderen, daalt ook de productie van oestrogeen en progesteron. Om te proberen je hormoonbalans terug te vinden kan het helpen om te letten op de voeding. Het is bijvoorbeeld verstandig om te letten op je dagelijkse intake van koolhydraten en suikers, omdat dit je bloedsuikerspiegel omhoog haalt. Bij een hoge bloedsuikerspiegel moet je lichaam insuline produceren, wat de productie van het slaaphormoon melatonine belemmert. Zorg daarom ook dat je niet meer eet in de uren voor het slapengaan.
Zorg voor een gezond slaapritueel
Een gezond slaapritueel ondersteunt je lichaam om routine te houden in je slaapgedrag. Als je elke nacht rond dezelfde tijd naar bed gaat en je lichaam aanleert te ontspannen met een vast ritueel van ongeveer een uur, wordt het makkelijker om te slapen en in slaap te blijven. Een gezond slaapritueel bestaat uit stappen om je lichaam te laten ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een warm bad, yoga, een goed boek of een kop kruidenthee. Probeer in je avondritueel factoren die het lastig maken om te slapen te vermijden. Drink bijvoorbeeld geen koffie of thee met cafeïne, zet je schermen uit en dim de lichten. Hoe consistenter je bent met je slaapritueel, hoe makkelijker het wordt om in slaap te vallen.
Het belang van een goede nachtrust
Tijdens de overgang is je lichaam geheel uit balans en ondergaat het een groot aantal veranderingen. Het is daarom belangrijk om extra lief te zijn voor je lichaam en om het de ondersteuning te bieden die het nodig heeft. Zo krijgt je lichaam optimaal de kans om te herstellen en om de hormonen in balans te houden. Boek nu een slaaptest bij Morgana Doetinchem en stel samen met onze slaapadviseurs een slaapoplossing samen die perfect bij jouw lichaam past.